Usenet termen en begrippen

Als je start met het gebruiken van usenet dan zul je mogelijk een aantal nieuwe begrippen tegenkomen waar je nog niet eerder van gehoord hebt. De belangerijkste hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Retentie
De retentie van je usenetprovider is het aantal dagen dat de bestanden maximaal op de server bewaard worden. Vaak ligt dit rond de 2 a 3 jaar. De meeste providers hebben een hogere retentie op veelgebruikte groepen dan op de mindergebruikte groepen. Mocht je een specifieke groep gebruiken, let hier dan op.

Payserver
Een usenet provider waar je voor moet betalen wordt ook wel een payserver genoemd. Bij een payserver is de retentie en compleetheid van de bestanden vaak hoger. Er zijn echter ook gratis providers en sommige internet providers bieden ook een gratis usenet dienst aan voor hun klanten. Deze zijn echter vaak wel beperkt.

NZB bestand
Een NZB bestand kan je zien als een verzameling van adressen/links naar bestanden op de usenet servers. Het NZB bestand importeer je in je newsreader, die daardoor weet welke bestanden gedownload moeten worden. Je kan een NZB bestand vinden via speciale NZB zoekmachines of via de verschillende usenet communities.

TLS en SSL
Transport Layer Security (TLS) en diens voorganger Secure Sockets Layer (SSL), zijn encryptie-protocollen die de communicatie tussen jou en je usenet provider versleutelen. Dit zorgt er voor dat niemand “mee kan luisteren/kijken” naar wat jij van usenet download.

Mbit
De snelheid van je abonnement bij een usenet provider (en ook vaak bij internet providers) wordt meestal aangegeven in Mbit en soms in Mbps. De meeste mensen zijn MB/s gewend, daarom hieronder even de omrekening:

8 Mbit = 1 MB/s
1 Mbps = 0.125 MB/s

 

XSNews - Fast Unlimited Premium
Advertentie